Turkije kan geen nieuwe stroom Afghaanse vluchtelingen opvangen

30/08/2021
 
Met een verwachte nieuwe Afghaanse vluchtelingenstroom op komst kijkt de EU naar de landen in de regio om die vluchtelingen daar in eerste instantie op te kunnen vangen. Turkije is daartoe niet in staat. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tegen zijn Duitse collega Heiko Maas.
 
In Turkije leven momenteel nog steeds zo'n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen en 300.000 Afghanen die daar al bivakkeren sinds het akkoord dat de EU met het land sloot in 2016. In ruil voor miljarden euro's aan financiële steun vangt Turkije de vluchtelingen op. Volgens Çavuşoğlu is dit niet voor herhaling vatbaar en moeten Turkije en de EU lessen hieruit trekken. 
 
Turkije zegt wel toe dat het wil blijven meehelpen bij eventuele verdere evacuaties vanuit Kaboel van zodra de Amerikaanse troepen er zijn verdwenen. Die moeten uiterlijk morgen (31 augustus) van de Taliban vertrekken. Maas bedankte Çavuşoğlu voor deze toezegging.
 
Diezelfde Duitse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt ook nog Oezbekistan, Tadzjikistan, Pakistan en Qatar om ze Duitse steun te beloven bij de eventuele eerste opvang van vluchtelingen. Ongetwijfeld in de hoop dat die landen een deel van de vluchtelingenstroom permanent zullen willen huisvesten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 30/08/2021 - ...