Turkije herstart zoeken naar gas in oostelijk gedeelte Middellandse Zee

10/08/2022
 
Zo'n twee jaar geleden kwam het bijna tot een gewapend conflict tussen Turkije en Griekenland toen de Turken naar gas gingen zoeken in betwist gebied in het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee. Nu herstarten de Turken hun zoektocht weer, maar ze blijven vooralsnog uit betwist gebied.
 
Het Turkse schip Abdulhamid Han is gisteren vertrokken naar onbetwist gebied, 55 kilometer ten zuiden van de stad Gazipasa. Daar gaat het tot 7 oktober boren naar mogelijk gas. De Turken zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van import van gas en olie, voornamelijk uit Rusland. Vanwege de geopolitieke situatie is president Erdogan nog meer vastberaden dan voorheen om minder afhankelijk te worden van die importen. Eigen olie- en gaswinning zal ook helpen het Turkse begrotingstekort te verkleinen, aldus Erdogan.
 
Het oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee wordt zowel door Turkije als Griekenland geclaimd als hun territorium. Ook het eiland Cyprus ligt daarin, dat al sinds jaar en dag in een Turks en Grieks gedeelte is opgesplitst. Alhoewel de Turken nu zeggen uit de betwiste wateren te zullen blijven, wil dat niet zeggen dat ze dit in de toekomst ook doen. Volgens president Erdogan 'zal het schip niet stoppen en ook naar andere bronnen varen om daar naar gas te zoeken totdat wij het hebben gevonden. De boringen vallen binnen onze wetgeving en wij hebben niemands toestemming nodig'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/08/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft