Turkije gaat door met zoeken naar gas in oostelijke deel Middellandse Zee ondanks oplopende spanning

17/08/2020
 
Turkije is van plan deze week te starten met het zoeken naar gas ten zuidwesten van Cyprus. De betrokken locatie ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee waarover Turkije en Griekenland al maandenlang een dispuut hebben. De Europese Commissie riep de Turken zondag op 'onmiddellijk te stoppen met het zoeken naar gas' in dat gebied.
 
EU-chef voor Buitenlandse Betrekkingen Josep Borrell gaf een verklaring uit waarin hij het Turkse voornemen betreurde. 'Het ondermijnt de pogingen om de dialoog en onderhandelingen te hervatten. Onmiddellijke de-escalatie is het enige pad naar stabiliteit en blijvende oplossingen, aldus Borrell. Hij riep de Turken op een brede dialoog met de EU aan te gaan over de kwestie.
 
Niet alleen de EU maakt zich zorgen over de Turkse drang het oostelijke deel van de Middellandse Zee te claimen. Op zondag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu over de kwestie. Çavuşoğlu zei na afloop op de persconferentie dat Turkije 'zijn belangen zou blijven verdedigen'. De Turkse marine had zaterdag al gewaarschuwd 'dat niemand het gebied ten zuidwesten van Cyprus moet binnengaan'. De Turkse premier Erdogan, ten slotte, zegt bereid te zijn tot dialoog, maar niet te buigen voor sancties en bedreigingen. 
 
Wordt ongetwijfeld nog spannend deze week.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/08/2020 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft