Grote Turkse steden geconfronteerd met watertekorten

02/12/2020
 
De vier grootste Turkse steden zien zich geconfronteerd met dreigende watertekorten. Vooral de situatie in Istanboel is kritiek. Daar reikt de watervoorraad nog maar voor één maand.
 
Het uitblijven van regen of smeltwater van sneeuw, een groter waterverbruik door de Turkse bevolking vanwege de lockdowns en onafgewerkte irrigatieprojecten zijn de belangrijkste oorzaken van de watertekorten. De watervoorraad in Istanboel bedraagt nog maar 24%. Ook Ankara (23%), Izmir (36%) en Bursa (24%) staan er slecht voor. De watervoorraden zijn de afgelopen tien jaar niet zo laag geweest.
 
Volgens de Turkse president Erdogan is dit jaar 50% minder regen gevallen in Turkije in vergelijking met andere jaren. Hij roept de Turkse bevolking op spaarzaam te zijn met water. 'Ik zou het gevaar van waterschaarste nog eens willen onderstrepen', aldus Erdogan. De burgemeester van Izmir tweette op 28 november dat hij 's nachts niet kan slapen vanwege het probleem. 'Het is een erg donker beeld. Het is een calamiteit', aldus zijn tweet.
 
Volgens verwachting zal het waterpeil in de diverse steden niet eerder stijgen dan in februari. De burgemeester van Istanboel heeft de regering gevraagd snel een waterpijplijn project af te ronden dat water vanuit de Melen rivier in het naburige Sakarya naar Istanboel moet transporteren. In Istanboel regeert de Turkse oppositie. Het is de vraag of Erdogan genegen zal zijn aan dit verzoek te voldoen of dat hij er een politiek spelletje van wil maken. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/12/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft