Turkije vindt gas in Zwarte Zee

24/08/2020
 
Terwijl het Turkse zoeken naar gas en olie in het oostelijke deel van de Middellandse Zee onverminderd doorgaat, maakte president Erdogan afgelopen vrijdag bekend dat het land gas heeft gevonden in de Zwarte Zee. 'De grootste ontdekking van aardgas in de Zwarte Zee', aldus Erdogan.
 
Het zou gaan om in totaal 230 miljard kubieke meter gas, goed voor de bevoorrading van alle Turkse huishoudens gedurende zes jaar bij gelijkblijvend verbruik. Turkije hoopt de gasvoorraad vanaf 2023 te kunnen exploiteren. Eerst moet de benodigde infrastructuur ter plaatse worden geïnstalleerd. Analisten toonden zich minder opgewonden over de vondst dan Erdogan. Zij wijzen erop dat de vondst niet zo groot is als aanvankelijk verondersteld. Het is daarom geen 'game changer'. 
 
Turkije is voor zijn energiebehoefte nu grotendeels afhankelijk van import van gas. De jaarlijkse import - vooral uit Rusland, Irak en Iran - is goed voor een bedrag van tussen de 10 en 11 miljard euro oftewel 2% van het BBP. De ontdekking van de gasvoorraad in de Zwarte Zee heeft dan ook geen gevolgen voor het Turkse streven gas en o te exploiteren in de Middellandse Zee. De zoektocht daar gaat gewoon door, ondanks Europese druk om ermee te stoppen aangezien het internationale wateren betreft waar Turkije niet zomaar kan zoeken. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/08/2020 - ...
 

    Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft