Haven van Piraeus mag niet uitbreiden van Griekse rechter

16/03/2022
 
Piraeus is een stad en haven in de agglomeratie Athene. Het ligt op 12 km van het centrum van Athene (Wikipedia). De haven van Piraeus is sinds 2008 voor het grootste deel in handen van de Chinese rederij Cosco Group Limited. De Chinezen hebben de haven in het afgelopen decennium uitgebreid en plannen een verdere uitbreiding. De hoogste Griekse administratieve rechtbank, de Council of State, steekt daar nu echter een stokje voor
 
Volgens de Council of State zijn de gerealiseerde uitbreidingen en de geplande uitbreiding illegaal. Cosco heeft namelijk nagelaten een milieueffectrapportage op te stellen, zoals nationaal en EU-recht voorschrijft. Een groep boze burgers spande vier jaar geleden een rechtszaak aan tegen de uitbreidingsplannen van Cosco en halen met deze uitspraak dus hun gelijk. 
 
Als gevolg van de uitspraak kan Cosco nu niet verder met de plannen om de haven nog verder uit te breiden en gelijk nieuwe aanlegplaatsen voor roro-schepen te creëren. Ook de bouw van een nieuwe passagiersterminal en vier nieuwe hotels staat op losse schroeven. Het totaalbedrag van die investeringen bedraagt 294 miljoen euro.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/03/2022 - ...