Verdediging Ratko Mladic verzoekt om uitstel uitspraak hoger beroep

26/05/2021
 
Op dinsdag 8 juni staat de uitspraak in het hoger beroep tegen voormalig Bosnisch-Servisch generaal Ratko Mladic gepland. De verdediging van Mladic verzoekt om uitstel van de uitspraak, omdat een van zijn advocaten dan niet bij de zitting aanwezig kan zijn.
 
De betrokken advocaat, Branko Lukic, zegt dat hij in het ziekenhuis ligt en voortdurende behandeling ondergaat. Daarom kan hij niet persoonlijk aanwezig zijn en lukt het ook niet voor hem om via een videoverbinding de uitspraak te volgen. Wat Lukic precies mankeert, is niet bekend. Lukic vraagt om uitstel van de uitspraak totdat Mladic' beide advocaten lijfelijk aanwezig kunnen zijn. Hij wijst er verder nog op dat Mladic zelf ook met fysieke en mentale klachten kampt en dat niet duidelijk is of hij de procesgang ten volle begrijpt.
 
In 2017 veroordeelde de Mechanism for International Criminal Tribunals in Den Haag, opvolger van het Joegoslavië Tribunaal, Mladic tot een levenslange gevangenisstraf vanwege genocide in Srebrenica in 1995. Zowel de verdediging als de openbaar aanklager gingen in hoger beroep. De verdediging vraagt om een nieuw proces of strafvermindering. De openbaar aanklager wil dat Mladic ook wordt vervolgd voor vijf andere zaken van genocide in 1992. Het hoger beroep sleept nu al vier jaar aan door de zwakke gezondheid van Mladic en de coronapandemie. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 26/05/2021 - ...