Al meer dan acht miljoen Britse bomen gesneuveld door winterstormen

17/02/2022
 
Terwijl wij in Nederland en België net storm Dudley achter de rug hebben en met angst en beven morgen (vrijdag) storm Eunice afwachten, is men ook in Groot-Brittannië bezorgd over de schade die deze stormen gaan aanrichten. En dan met name voor de bossen. Deze winter zijn al meer dan acht miljoen bomen in Groot-Brittannië door winterstormen gesneuveld.
 
De BBC maakte een kleine inventarisatie in verschillende regio's en trok als eerste naar Windermere aan de westkust. Boswachter Richard Tanner (foto) zegt dat de vorige stormen ervoor hebben gezorgd dat het bos eruit ziet als een slagveld. 'Alsof er een bom is gevallen.' Duizenden kolossale bomen zijn geknakt en moeten allemaal nog uit de weg worden geruimd. Ook aan de andere kant van Windermere is de schade groot. Zeker een derde van Great Knott Wood heeft de voorgaande stormen niet overleefd.
 
Maar de situatie is het meest dramatisch in Schotland. Alleen al storm Arwen zorgde in november 2021 voor een verlies van acht miljoen bomen oftewel 4.000 hectare. Daar kwamen in januari en februari 2022 de stormen Malik en Corrie overheen. Goed voor nog eens 3.000 hectare beschadigd bos. De gevolgen van storm Dudley zijn uiteraard nog niet meegerekend. Al die bomen moeten worden herplant, maar dat is niet zo eenvoudig.
 
De gesneuvelde bomen betekenen wel goed nieuws voor de houtindustrie. Op sommige kale plekken in het bos groeit alweer nieuwe vegetatie. Richard Tanner is dan ook niet alleen maar pessimistisch.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/02/2022 - ...
 

                                        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft