Update spanning VS - Iran: Trump zendt ambigue tweet de wereld in

03/01/2020, 14:15 uur
 
Bron foto: officieel Twitter account Donald Trump
 
President Donald Trump heeft per Twitter een eerste officiële reactie gegeven op de Amerikaanse aanval gericht tegen generaal Qasem Soleimani (zoals de BBC de naam schrijft, ik zie verschillende variaties). De tweet luidt letterlijk: 'Iran heeft nog nooit een oorlog gewonnen, maar nog nooit onderhandelingen verloren.' Een tekst waar je twee kanten mee uit kunt: Trump schuwt een verdere militaire escalatie kennelijk niet, maar lijkt ook bereid tot een gesprek met de Iraanse machthebbers. 
 
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei tegen CNN dat de VS tot de aanval over waren gegaan, omdat er aanwijzingen waren dat Soleimani bezig was met een aanval tegen Amerikanen in de regio. Een aanval die 'tientallen dan wel honderden levens had kunnen kosten', aldus Pompeo.
 
De opgelopen spanningen tussen de VS en Iran lijken nog geen al te grote invloed op de wereldeconomie te gaan hebben. De Aziatische beurzen sloten wel in het rood en de Europese beurzen staan ook op verlies. De verliezen zijn echter eerder beperkt. De prijs voor een vat ruwe olie is wel gestegen tot zo'n 70 dollar en ook de goudprijs is omhoog gegaan.
 
Voor een economische kijk op de situatie in het Midden-Oosten is de site van Bloomberg handig.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/01/2020 - ...