Oostenrijks parlement vraagt om verbod op omstreden Kroatische herdenking in Bleiburg

10/07/2020
 
Het Oostenrijkse parlement heeft een resolutie aangenomen van Groen Kamerlid Olga Voglauer die vraagt om een verbod op een jaarlijkse Kroatische manifestatie in Bleiburg, Karinthië.  Tijdens die manifestatie herdenken ultranationalistische Kroaten de tienduizenden dode Ustasa strijders en burgers die zijn omgekomen tijdens WO II door toedoen van de Joegoslavische Partizanen.
 
In WO II werd Kroatië vanaf 1941 geregeerd door dictator Ante Pavelic. Hij kreeg daarbij steun van Benito Mussolini en Hitler Duitsland. Pavelic steunde openlijk de vervolging van joden en Roma tijdens de oorlog. Bovendien voerde hij ook een schrikbewind tegenover de Serviërs met wie Kroatië voor de oorlog deel uitmaakte van het Koninkrijk Joegoslavië.Tijdens de oorlog was Kroatië quasi onafhankelijk.
 
De herdenking van de gedode Ustasa strijders in Bleiburg gaat geregeld gepaard met het meedragen van Ustasa symbolen. Het Oostenrijkse parlement neemt hier al jaren aanstoot aan. Vandaar dat de Groenen nu met een resolutie zijn gekomen op een verbod van de manifestatie. Zij hebben daarbij de steun van de meerderheid van het parlement gekregen. De resolutie vraagt verder aan de minister van Binnenlandse Zaken een verbod uit te vaardigen op de mogelijkheid dat de organisatoren van de manifestatie land kopen in Karinthië. Ten slotte zou het tonen van Ustasa symbolen in Oostenrijk verboden moeten worden. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/07/2020 - ... 
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft