Al meer dan 3 miljoen EU-burgers willen in VK blijven na de Brexit

23/03/2020
 
Eind februari 2020 hadden meer dan 3 miljoen burgers uit EU-lidstaten een aanvraag ingediend bij het Britse Home Office om in het Verenigd Koninkrijk te mogen blijven werken en wonen na de Brexit. Zij kunnen zo'n aanvraag nog indienen tot 30 juni 2021.
 
Iedereen die voor 31 december 2020 permanent in het VK verblijft, kan een aanvraag indienen. Wie al minstens vijf jaar in het VK woont, krijgt in het geval van goedkeuring een 'settled status'. Woont men nog geen vijf jaar in het VK, dan krijgt men na goedkeuring een 'pre-settled status'. Is men na verloop van tijd alsnog vijf jaar permanent in het VK gevestigd, kan alsnog de settled status worden aangevraagd. Beide statussen bevatten overigens dezelfde rechten op werken in het VK, recht op vrije gezondheidszorg en recht op reizen binnen en buiten het VK.
 
De meeste aanvragen voor een aanvraag komen van Polen, Roemenen en Italianen. Bij de Roemenen valt een opmerkelijke constatering te maken. Er wonen 20% meer Roemenen in het het VK dan tot nu toe gedacht. Eind februari hadden 543.200 Roemenen een aanvraag ingediend, terwijl het Britse statistiekbureau ervan uitging dat er zo'n 470.000 Roemenen zouden verblijven in het VK.
 
De top 5 van aanvragen wordt vervolledigd door Portugezen en Spanjaarden. Er hebben veel meer Nederlanders (82.500) een aanvraag ingediend dan Belgen (22.600). Luxemburgers sluiten de rij met 900 aanvragen. Bekijk de complete lijst
 
Copyright tekst: Johan Peters,  23/03/2020 - ...