Europees Parlement vraagt om verbod op 'gouden paspoorten'

10/03/2022
 
De afgelopen jaren hebben vele rijke Russen een zogenaamd Europees 'gouden paspoort' weten te bemachtigen door te investeren in Bulgarije, Cyprus of Malta. Als dank voor die investeringen mogen ze zich Europees staatsburger noemen. De Europese Commissie besloot onlangs de toegang tot de gouden paspoorten voor rijke Russen met banden met het Kremlin te beperken, als sanctiemiddel tegen Rusland. Dat gaat het Europees Parlement niet ver genoeg. Het EP vraagt om een totaalverbod.
 
Volgens het EP 'ondermijnen burgerschapsregelingen waarbij onderdanen van derde landen burgerschapsrechten verkrijgen voor een geldbedrag de essentie van het EU-burgerschap'. De betrokken landen die de gouden paspoorten verstrekken, 'verkopen op deze manier iets wat nooit handelswaar zou mogen zijn'. Het parlement vraagt dat nu alle Russen worden uitgesloten van de mogelijkheid een gouden paspoort te verkrijgen. Bovendien moet de Europese Commissie nog voor het einde van haar termijn met een wet komen om de handel in gouden paspoorten helemaal stop te zetten. 
 
Naast gouden paspoorten kunnen investeerders uit derde landen ook 'gouden visa' verkrijgen. Zij hebben dan zo wel verblijfsrechten in de EU, maar worden geen EU-onderdaan. Het EP beschouwt de gouden visa als minder risicovol, maar vraagt voor de verstrekking daarvan wel om strengere regels. En ook bij de gouden visa zouden Russische oligarchen met banden met het Kremlin moeten worden uitgesloten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/03/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft