Chinese burgerjournalist 'verdwenen' na kritische berichtgeving vanuit Wuhan

09/02/2020
 
Chen Qiushi, een Chinese advocaat en burgerjournalist, is sinds 6 februari spoorloos verdwenen. Hij wist op 24 januari het toen al afgesloten Wuhan binnen te geraken om er met eigen ogen verslag te doen over de situatie aldaar na de uitbraak van het coronavirus. De Chinese autoriteiten waren vanaf het begin niet blij met zijn tweets en andere berichten op social media die de wereld overgingen. Waar hij nu is, weet niemand.
 
Sinds donderdag 6 februari beantwoordt Qiushi geen berichten en mails meer van een selecte groep mensen met wie hij in contact stond. Omdat hij van tevoren al besefte dat zijn activiteiten niet zouden worden gewaardeerd, had hij hen vooraf gevraagd de wachtwoorden van zijn accounts te wijzigen indien hij 12 uur lang niets van zich zou laten horen. Aan zijn ouders zouden de Chinese autoriteiten hebben gezegd dat hij op een niet nader genoemde locatie in quarantaine zit. Dat Qiushi het virus heeft opgelopen, is echter niet waarschijnlijk. Hij had zich goed beschermd om besmetting te voorkomen. 
 
Uit zijn berichtgeving bleek dat de aanpak van de uitbraak in Wuhan niet effectief is. Zo zijn er te weinig middelen om te testen op de ziekte, kunnen de dokters de vele patiĆ«nten niet aan en ook de bouwvakkers die de nieuwe ziekenhuizen moeten bouwen, zijn oververmoeid. 
 
Het is niet de eerste keer dat Qiushi als luis in de pels van de Chinese overheid fungeert. Vorig jaar trok hij naar Hong Kong om daar enkele uitspraken van de overheid over de demonstrerende studenten te ontkrachten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/02/2020 - ...