Rusland ziet voorlopig geen verbetering in relatie met het Westen

17/12/2020
 
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bezocht op woensdag zijn Kroatische collega Goran Grlic Radman. Op een gezamenlijke persconferentie na afloop ging Lavrov in op de relatie van Rusland met de EU en die met de VS. In beide gevallen zit er nog veel ruis op de lijn.
 
Het bezoek was vooral bedoeld om de Russische positie in de Balkanlanden te verduidelijken. Volgens Lavrov committeren de Russen zich volledig aan het Dayton akkoord. Bosnië en Herzegovina kan in de optiek van de Russen nooit lid worden van de NAVO, omdat de Republika Sprska (onderdeel van Bosnië en Herzegovina) op zijn neutraliteit staat. De Serviërs zijn trouwe bondgenoten van Rusland, alhoewel het land Servië wel kandidaat-lid is om op termijn toe te treden tot de EU.
 
Lavrov hekelde de houding van de EU rondom de vergiftiging van oppositieleider Alexei Navalny. Volgens hem 'zijn onze westerse partners niet bereid zich te houden aan internationale wettelijke regels wanneer het erop aan komt de feiten te benoemen'. Als uitleg voor die bewering zei hij dat Rusland gelijk al schuldig wordt bevonden aan de vergiftiging, wanneer een reactie van het Kremlin twee dagen uitblijft.
 
Ook voor de VS had Lavrov geen vriendelijke woorden. De VS destabiliseren de Balkanregio door de banden die de betreffende landen
met Rusland hebben te hinderen. Verder ondermijnen de VS het orthodoxe geloof in Oekraïne volgens Lavrov. Tot slot vermeldde Lavrov dat het Kremlin wacht op een voorstel van de nieuwe Amerikaanse regering inzake het START-verdrag dat op 6 februari 2021 afloopt. Zodra dat er is, zal Rusland zijn eigen benadering op tafel leggen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/12/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft