Bulgarije lijkt op weg naar een 'stoplicht coalitie'

01/11/2021
 
Zondag 14 november trekken de Bulgaren voor de derde keer dit jaar naar de stembus. De datum stond al gepland voor de presidentsverkiezingen, maar ze moeten die zondag ook opnieuw voor het parlement stemmen. Volgens recente peilingen lijkt een 'stoplicht coalitie' de meest waarschijnlijke uitkomst.
 
De partij GERB van oud-premier Boyko Borissov wordt volgens de peilingen de grootste partij met meer dan 22%. Maar aan Borissov en zijn partij, die tot april dit jaar 10 jaar aan de macht was, hangt een sterke geur van corruptie. De overige partijen in Bulgarije willen een nieuw politiek tijdperk inluiden en sluiten GERB daarom uit. Dit is de belangrijkste reden waarom het formeren van een nieuwe regering na de eerdere twee stembusgangen dit jaar mislukte. 
 
Nu lijkt het erop dat een stoplicht coalitie van liberalen, groenen en een rechtse partij de meerderheid zou kunnen behalen. Deze zou de steun kunnen krijgen van de Bulgaarse socialisten, die in de peilingen voorlopig als tweede eindigen maar ook niet echt favoriet zijn bij de overige partijen om mee te gaan regeren.
 
Lees bij EURACTIV de details over de verschillende partijen en hun kandidaten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/11/2021 - ...