Ondanks corruptieverdenkingen wint Bulgaars premier Boyko Borisov zondag waarschijnlijk verkiezingen

02/04/2021
 
Zondag gaan de Bulgaren naar de stembus. In de laatste poll voor de verkiezingen blijft de conservatieve regeringspartij GERB van huidig premier Boyko Borisov de grootste partij met een voorspelde 28% van de stemmen. Ondanks maandenlange straatprotesten tegen de corruptie en vriendjespolitiek van de regering Borisov in 2020.
 
De Bulgaarse socialisten die de maandenlange protesten steunden, komen volgens de poll niet verder dan 19,8% van de stemmen. Bovendien lijken steeds minder kiezers geneigd op de socialistische partij te stemmen. Men kiest liever voor zekerheid en stabiliteit nu het land midden in de derde coronagolf zit met grote aantallen besmettingen en doden. 
 
In totaal lijken zeker zes partijen de kiesdrempel van 5% te halen. Hun politieke oriƫntatie varieert van rechts tot meer progressief. Voor de vier nationalistisch, populistische partijen is het afwachten of ze de kiesdrempel halen. VRMO lijkt het dichtst bij de kiesdrempel uit te komen met 4% van de stemmers die zeggen erop te gaan stemmen.
 
Ten slotte: stemmen met Pasen? Bulgarije volgt de orthodoxe kalender. Orthodox Pasen is dit jaar pas op 2 en 3 mei.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/04/2021 - ...