Oppositie Montenegro ruikt kans om te gaan regeren

31/08/2020
 
De officiële uitslag van de zondag gehouden parlementsverkiezingen in Montenegro komt pas later deze week. Het lijkt er nu in elk geval op dat de gezamenlijke oppositiepartijen met 41 van de 81 parlementszetels de overwinning gaan behalen. De regerende Democratic Party of Socialists zou op 40 blijven steken en na 31 jaar niet meer de grootste partij zijn.
 
Om te kunnen regeren moeten de drie oppositiepartijen nog wel andere kleine partijen voor zich weten te winnen. De gezamenlijke oppositie heeft al een oproep gedaan naar de etnische minderheidspartijen van Albanezen en Bosniërs tot 'verzoening'. De minderheidspartijen hebben altijd recht op vijf gegarandeerde zetels. Tot nu toe steunden die etnische partijen altijd de socialisten die daarnaast normaal ook kunnen rekenen op de steun van twee kleine sociaaldemocratische partijen die samen ook goed zijn voor vijf zetels. Ook al mag de oppositie - bestaande uit het pro-Servische For the Future of Montenegro alliantie, Peace is Our Nation en de burgerbeweging URA - dan straks waarschijnlijk het voortouw nemen bij de regeringsvorming, het blijft afwachten of ze de etnische partijen over de streep kunnen trekken om van kamp te wisselen.
 
Met een opkomst van 77% was het aantal stemmers vrij groot. Dat kan te maken hebben met het feit dat vooral de Serviërs massaal naar de stembus zijn getrokken. December vorig jaar vaardigde de socialistische regering een wet uit die het mogelijk maakt religieuze eigendommen te confisqueren als de Servisch-Orthodoxe kerk niet kan aantonen dat zij de rechtmatige eigenaar ervan is. Dit zette kwaad bloed bij veel Montenegrijnse Serviërs, naast de Montenegrijnen de grootste bevolkingsgroep.
 
De oppositie aan de macht kan gevolgen hebben voor de buitenlandse politieke koers van het land. Montenegro is kandidaat-lid van de EU en NAVO-lid. De oppositiepartijen richten zich echter meer op Servië en Rusland. Waarbij moet worden opgemerkt dat ook Servië zelf lid van de EU wil worden. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 31/08/2020 - ...