Slowaken stemmen tegen corruptie politici

01/03/2020
 
Op zaterdag 29 februari gingen de Slowaken voor het eerst sinds de moord op journalist Jan Kuciak, twee jaar geleden, naar de stembus. Zij waren de moord niet vergeten en stemden de regerende linkse SMER-SD partij naar een eerste nederlaag sinds 2002. De anti-corruptie OLANO profiteerde er optimaal van met bijna 25% van de stemmen.
 
Jan Kuciak en zijn vriendin werden twee jaar geleden vermoord. Kuciak was bezig met een onderzoek naar corruptie en de betrokkenheid van de Italiaanse maffia daarin. Een zakenman is gearresteerd als de opdrachtgever voor de moord, maar ook politiefunctionarissen en politici bleken erbij betrokken. Dat straalde af op regeringspartij SMER-SD van Peter Pellegrini, die Robert Fico als premier opvolgde nadat deze uiteindelijk moest aftreden maanden na de moord.
 
Matovic is een miljonair die tijdens de verkiezingscampagne beloofde corruptie hard aan te pakken. Hij wil van Slowakijke 'een land maken waar de wet voor iedereen geldt of hij nu rijk of arm is'. Hij zal een coalitie moeten gaan vormen met ofwel SMER-SD ofwel de conservatieve We Are Family partij. Al deze drie partijen hebben vooraf gezegd niet te gaan regeren met de extreemrechtse People's Party Our Slovakia (LSNS). 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/03/2020 - ...