Column: help, op wie ga ik stemmen?

09/02/2021
 
Afbeelding invoegen
 
Ik was laat met het aanvragen van de stembescheiden voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen, maar heb vandaag toch mijn briefstembewijs en de retourenvelop/envelop voor het stembiljet ontvangen. Eind februari verwacht ik het stembiljet en dan volgt het moeilijkste: bepalen naar wie mijn stem gaat.
 
Ook al woon ik bijna 15 jaar in Antwerpen, ik heb de ontwikkelingen in mijn geboorteland altijd intensief gevolgd en ook altijd mijn stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat wordt wel iedere keer een ingewikkelder besluitvormingsproces. Waar sommige mensen hun hele leven (nog steeds) op dezelfde partij stemmen, ben ik al menigmaal van partij geswitcht.
 
Objectief gezien, kon je mij tot een paar jaar geleden links van het midden positioneren. Toen ik voor het eerst mocht stemmen, ging mijn stem naar Hans van Mierlo en D66. In zijn algemeen stem ik op partijen met een duidelijk verhaal en een leider die er staat. Nadat Van Mierlo leider af was, trok GroenLinks en Femke Halsema mij aan. Na Halsema was GL het ook niet meer en viel mijn oog op de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme. Niet echt links, ook niet echt rechts. Ondertussen was ik in mijn politieke overtuiging enigszins opgeschoven naar rechts. Soms moet het iets meer naar links, soms iets meer naar rechts. Er is in mijn ogen dan ook geen goed of fout links of rechts, extremen uitgezonderd. Het hangt er net vanaf op welk gebied je een beslissing moet nemen. 
 
Die genuanceerdheid maakt het voor mij moeilijk om dit keer een partij uit te kiezen. PvdD vind ik de laatste tijd te drammerig geworden, alhoewel ik mij in hun ecologische standpunten zeker nog kan vinden. Jesse Klaver van GL vind ik geen markante leider. D66 is ver van het originele partijprogramma gedwaald en de rest van de partijen? Noem mij een markante leider anno 2021. Ja, Wilders en Baudet zijn opvallende figuren, maar met verkeerde en zelfs gevaarlijke gedachten. Mark Rutte was een goede premier in hoe hij zijn ploeg leidde, maar is in de loop van de coronacrisis de weg kwijtgeraakt.
 
Kortom: ik ben een zwevende kiezer geworden die het letterlijk even niet meer weet. Het liefst zou ik op een geheel nieuwe partij willen stemmen. Een fris geluid in de Tweede Kamer. Volt spreekt mij daarbij zeer aan. Wat ik echter een groot bezwaar vind, is dat er dan nog een partij bijkomt in de Tweede Kamer. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en hoe meer verschillende geluiden. Maar ook nog moeilijker om met een beetje werkbare parlementaire meerderheid besluiten te nemen. Daarom geef ik er de voorkeur aan op een reeds in het parlement aanwezige partij te stemmen. Ik heb enkele opties om weer iets anders te stemmen. Nu maar hopen dat mijn uiteindelijke keuze de gewenste nuance in zich bergt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/02/2021 - ...