Is er sprake van verkiezingsfraude in Boekarest?

01/10/2020
 
De socialistische partij PSD verloor afgelopen zondag de burgemeesterspost en de meeste posten van districtsburgemeester in de hoofdstad Boekarest. Woensdagavond toonde het tv-station Antena 3, gelieerd aan de PSD, beelden van een bewakingscamera in het verkiezingslokaal van district 1 die moeten aantonen dat er fraude is gepleegd.
 
Op de beelden zijn verschillende mannen te zien die in meerdere zakken met stembiljetten rommelen en vervolgens een zak meenemen. Volgens de PSD is dit het bewijs dat er is gesjoemeld met de uitslag van de verkiezingen en zij wijzen met een beschuldigende vinger in de richting van Save Romania Union dat in Boekarest een alliantie was aangegaan met de liberalen van de PNL. Hun gezamenlijke kandidaten voor burgemeester van de hele stad, Nicusor Dan, en voor het eerste district, Clotilde Armand, wonnen van hun socialistische tegenstrevers, al waren de verschillen klein. In het geval van Armand slechts 1.000 stemmen. Armand heeft trouwens ook een klacht wegens fraude ingediend tegen de PSD. Zij zegt dat ze een kandidate van de PSD zag weglopen met verkiezingsuitslagen.
 
De Roemeense president Klaus Iohannis reageerde op alle heisa door te zeggen dat het onaanvaardbaar is als er in Roemenië nog steeds verkiezingsfraude zou voorkomen en dat de bevoegde autoriteiten een grondig onderzoek moeten instellen. Waarop PSD-partijvoorzitter Marcel Ciolac hem beschuldigde van het 'beschermen van een crimineel systeem'. 'Zelfs uw Afrikaanse collega's zouden dit niet doen.'
 
De PSD schreeuwt om nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Die zullen er niet komen. In december vinden wel parlementsverkiezingen plaats.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft