EU-voorzitter Duitsland moet oplossing zien te vinden voor Pools en Hongaars veto

17/11/2020
 
Hoe moet het verder nu zowel Polen als Hongarije gisteren op ambassadeursniveau hun veto hebben uitgesproken tegen de Europese meerjarenbegroting en het Herstelfonds vanwege de koppeling van naleving van de rechtsstaat om als lidstaat geld eruit te krijgen? EU-voorzitter Duitsland moet proberen een oplossing te vinden.
 
De voorwaarde van naleving van de rechtsstaat in ruil voor financiële hulp uit het Herstelfonds om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, is er gekomen op eis van het Europees Parlement. Polen en Hongarije vinden die koppeling echter een 'aantasting van hun soevereiniteit'. Door hun veto loopt de invoering van de meerjarenbegroting en het Herstelfonds in elk geval vertraging op. De verwachting is dat het grootste deel van het Herstelfonds niet voor de tweede helft van 2021 beschikbaar zal kunnen zijn, omdat de parlementen in alle 27 lidstaten afzonderlijk er ook nog mee moeten instemmen eens de Europese Raad (de 27 regeringsleiders) en het Europees Parlement het totale financiële pakket dat de Europese Commissie heeft voorgesteld hebben goedgekeurd. 
 
Voor Duitsland wacht nu eerst de taak de Polen en Hongaren op andere gedachten te brengen. Als dat niet voor donderdag lukt, zouden de regeringsleiders het op de agenda van hun geplande videoconferentie die dag kunnen zetten. Daarop staan al de coronapandemie en de Brexit. De Eurocommissaris voor Budget, Johannes Hahn, dringt ondertussen aan op een snel ongedaan maken van het veto: 'Dit gaat niet over ideologieën, maar over hulp aan onze burgers in de grootste Europese crisis sinds WO II', aldus Hahn. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/11/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft