Visegrad landen verwerpen EU-migratiepact

25/09/2020
 
De vier Visegrad landen (Polen, Hongarije, Republiek TsjechiĆ« en Slowakije) zien niets in het woensdag voorgestelde EU-migratiepact en zullen er dus niet aan meewerken. Dat bleek tijdens een eerste onderhoud tussen de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en drie van de vier betrokken premiers op donderdag. 
 
De Visegrad landen weigeren al jaren om asielzoekers op te vangen en het nieuwe migratiepact heeft geen verandering in die opstelling gebracht. Alle vier hameren ze erop dat de EU de buitengrenzen streng moet bewaken zodat er geen illegale immigranten Europa kunnen binnenkomen. Polen verklaarde zich wel bereid andere landen praktisch te ondersteunen. Zo zond de Poolse regering mobiele huisvesting naar Griekenland na de brand in het opvangkamp Moria. De Hongaarse premier Viktor Orban blijft van mening dat niemand het Europese grondgebied mag betreden zonder toestemming. Zijn Tsjechische collega Andrej Babis was het daar helemaal mee eens en verklaarde verder dat hij het concept van gezamenlijke verantwoordelijkheid inzake migratie 'zinloos' vindt. De Slowaakse premier Igor Matovic was verhinderd, maar had Babis toestemming gegeven namens hem te spreken. 
 
Er zullen nog meer gesprekken volgen tussen Von der Leyen en de Visegrad landen. Voorlopig is wel duidelijk dat Von der Leyen bij de betrokken landen niet de handen op elkaar krijgt voor het nieuwe migratiepact. 
 
De Visegradgroep is ontstaan in 1991. De vier landen werken samen op economisch gebied en inzake hun positie bij belangrijke Europese kwesties. Het voorzitterschap rouleert jaarlijks.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/09/2020 - ...