Orban voorkomt harde Visegrad verklaring richting Rusland

27/04/2021
 
De vier Visegrad landen (Polen, Hongarije, Republiek Tsjechië en Slowakije) vergaderden gisteren/maandag over een gezamenlijke reactie richting Rusland inzake de Russische bemoeienis met de ontploffing van een Tsjechisch munitiedepot in 2014. De uiteindelijke verklaring was minder fel dan voorzitter Polen in eerste instantie had opgesteld. Hongaars premier Orban blokkeerde die harde reactie.
 
De Poolse premier Morawiecki had een verklaring opgesteld waarin stond dat het Nord Stream 2 project, de gaspijplijn die loopt van Rusland tot Duitsland, moet worden gecanceld omdat het de energiebevoorrading van Europa te veel afhankelijk maakt van Rusland. Verder betuigde de initiële verklaring sterke steun aan Oekraïne en Belarus, landen die proberen onder de Russische invloedssfeer uit te komen. De uiteindelijke verklaring stelt dat de vier landen illegale Russische activiteiten om Europa te verdelen veroordelen.  
 
Van de vier betrokken landen onderhoudt Hongarije de meest innige banden met Rusland, zoals op de archieffoto valt te zien. Hongarije was bijvoorbeeld ook kritisch inzake de EU--sancties tegen Rusland vanwege de bezetting van de Krim in 2014 en het is het enige EU-land dat al het Sputnik V vaccin heeft gekocht en daadwerkelijk gebruikt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/04/2021 - ...