Nieuwe regels om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen na 31 december

09/10/2020
 
Het Verenigd Koninkrijk heeft gisteren nieuwe regels bekendgemaakt voor Europeanen die na 31 december, einde van de huidige transitieperiode met de EU, het Britse grondgebied willen betreden. Er gaan vanaf 1 januari nieuwe regels gelden voor zowel toeristen als het vrachtverkeer.
 
Europeanen die in 2021 het VK willen bezoeken, zullen vanaf oktober dat jaar een geldig paspoort moeten kunnen tonen. Een Europese identiteitskaart, uit welk EU-land dan ook, zal dan niet meer worden geaccepteerd. Ook Zwitsers, die geen deel uitmaken van de EU, komen het VK vanaf oktober 2021 niet meer binnen zonder paspoort. Als reden geeft de Britse regering dat identiteitskaarten de minst veilige documenten zijn.
 
Voor het vrachtverkeer geldt dat op verschillende locaties in het VK infrastructuur wordt voorzien om vracht te kunnen controleren. Deze moeten de grenscontroles ontlasten. Verder moeten chauffeurs van zware vrachtwagens die via de verbindingen in Kent (Dover of Folkstone) naar het Europese vasteland willen (of omgekeerd) een Kent Access Permit kunnen voorleggen. Deze wordt hen verstrekt nadat zij de 'check an HGV' check hebben ondergaan om te zien of ze de juiste documenten bij zich hebben.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/10/2020 - ...
 


.