Vlaanderen voelt zich buitenspel gezet bij Europese Green Deal

27/02/2020
 
In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, doet de Vlaamse premier Jan Jambon zijn beklag over het feit dat Vlaanderen geen geld krijgt in het kader van de Green Deal. Het Europese klimaatplan waarmee Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De Vlaamse krant De Morgen heeft de hand weten te leggen op de brief van Jambon.
 
Onderdeel van de Green Deal is het 'Fonds voor Rechtvaardige Transitie' waarmee lidstaten werk kunnen maken van bijvoorbeeld de vergroening van hun vervuilende industrie. De armere lidstaten, vaak ook degene met de meest vervuilende industrie, mogen op meer geld uit Brussel rekenen dan de rijkere. BelgiĆ« krijgt 68 miljoen euro uit de pot en die gaat wat de Europese Commissie betreft in zijn geheel naar de Waalse provincie Henegouwen. En dat steekt Jambon. In zijn brief wijst Jambon erop dat hij 'verrast' was dat Vlaanderen nul euro is toebedeeld. Hij wijst erop dat alleen al de Antwerpse en Gentse industrie voor 60% van de totale Belgische uitstoot verantwoordelijk is. 
 
Voor zover bekend, heeft Von der Leyen nog niet op de brief gereageerd. Ondertussen zegt klimaatexpert Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu dat Vlaanderen beter aanspraak kan maken op andere Europese fondsen, zoals het investeringsfonds voor industriƫle innovatie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/02/2020 - ...