Waarom was Griekenland niet ge´nformeerd over lading neergestorte vliegtuig nabij Kavala?

19/07/2022
 
De vliegtuigcrash nabij Kavala in het noorden van Griekenland, afgelopen zondag, laat nog ruimte open voor vragen. De Griekse justitiële autoriteiten willen vooral weten waarom ze niet vooraf waren geïnformeerd over de vracht, Servische ammunitie. Bij de crash kwamen alle acht bemanningsleden om.
 
Het cargovliegtuig van Russische makelij was opgestegen vanuit Nis in Servië en had als bestemming Dhaka in Bangladesh. In het Griekse luchtruim ontstonden problemen aan boord. Een motor vatte vlam. De piloot vroeg en kreeg toestemming om in Kavala een noodlanding te maken. Dat mislukte. De Griekse autoriteiten waren op dat moment niet op de hoogte van de lading.
 
Het vliegtuig was eigendom van een Oekraïense firma, Meridian. Alle bemanningsleden waren ook Oekraïners. Het Servische wapenbedrijf Valir informeerde de Griekse autoriteiten na de crash over de verschillende munitie aan boord. Het bedrijf claimt dat haar verantwoordelijkheid voor de lading ophield zodra de vracht aan boord was gebracht. De Servische minister van Defensie, Nebojsa Stefanovic, beklemtoonde dat alle vrachtvergunningen in orde waren en dat de vlucht en cargo niets te maken hadden met de oorlog in Oekraïne. Rest de vraag waarom de Griekse autoriteiten in eerste instantie niets wisten van de vracht en waardoor het vliegtuig verongelukte. De Griekse ambassadeur in Servië heeft een officiële klacht ingediend rondom de gang van zaken.
 
Overigens was dit al het derde Antonov vrachttoestel dat verongelukte in een maand tijd, aldus Petar Vojinovic, redacteur bij Tango Six, een Servische luchtvaartsite. Volgens hem zijn juist stokoude Antonov toestellen, de productie ervan stopte reeds in 1973, populair bij wapenfabrikanten om goedkoop vracht te vervoeren. Wat dus niet zonder gevaar is, zoals zondag bleek.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/07/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft