EU probeert uitbraak coronavirus bij vluchtelingen op Griekse eilanden te voorkomen

04/04/2020
 
Het Europees Parlement heeft opgeroepen tot meer solidariteit met Griekenland om te voorkomen dat in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden een uitbraak van het coronavirus plaatsvindt. De Europese Commissie heeft extra financiële steun voor Griekenland toegezegd en verdere bijkomende maatregelen genomen. De Griekse regering vraagt om nog meer actie.
 
Op de Griekse eilanden verblijven duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Alleen al op Lesbos zijn het er meer dan 3.000. Zij beschikken over onvoldoende sanitaire voorzieningen en kunnen geen kant op, omdat ze Europa niet in mogen en niet terug willen of kunnen naar waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De Europese Commissie en het Europees Parlement erkennen de ernst van de situatie.
 
De Europese Commissie maakt 350 miljoen euro vrij voor onverminderde steun aan Griekenland, waarvan 50 miljoen is bestemd voor medische zorg. Daar bovenop komt nog eens 350 miljoen euro voor nieuwe opvangkampen op het Griekse vasteland, als het EP dit goedkeurt. Er worden verder extra grensinterventies in gang gezet, er zijn 80.000 voedselpakketten gestuurd en er is een vrijwillige terugkeerregeling opgesteld.
 
Wie nieuw aankomt op de eilanden ondergaat gelijk een gezondheidscontrole. Nieuwkomers worden apart gehouden van de huidige massa zolang de medische test nog niet is afgerond. Ook onder de huidige vluchtelingen op de eilanden vinden medische testen plaats, met name onder niet-begeleide minderjarigen. Zo'n 1.600 van hen mogen, indien gezond verklaard, doorreizen naar Duitsland, Frankrijk, Portugal, Finland, Litouwen, Kroatië, Ierland en Luxemburg. Deze landen hebben aangegeven hen te zullen opvangen.
 
De Griekse minister voor Migratie en Asiel, Notis Mitarachi, zegt dat er ondanks al deze nieuwe maatregelen nog meer Europese hulp nodig is. Het Europees Parlement sluit zich bij deze oproep aan en eist meer steun, accommodatie en medisch materieel, de mogelijkheid voor families om te verhuizen, verlenging van huidige asielaanvragen en de overweging om interviews online te doen.
 
De Europese Commissie, ten slotte, komt binnenkort met een nieuw Europees pact inzake immigratie en asiel.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/04/2020 - ...