VN pleit voor tijdelijk basisinkomen om armste landen door coronacrisis heen te helpen

23/07/2020
 
Het VN Ontwikkelingsprogramma stelt in een rapport voor de 2,7 miljard mensen in ontwikkelingslanden een tijdelijk basisinkomen te geven. Op die manier kunnen zij thuisblijven, wat de verspreiding van het coronavirus vertraagt.
 
Het tijdelijk basisinkomen kan op drie manieren worden gegeven: een extra bedrag bovenop het gemiddelde inkomen in een land, een forfaitair bedrag al naar gelang de gemiddelde levensstandaard in een land of een forfaitair bedrag los van waar iemand woonachtig is in een land. 'Ongebruikelijke tijden vragen om ongebruikelijke sociale en economische maatregelen. Een tijdelijk basisinkomen is één van de opties', beargumenteert het VN Ontwikkelingsprogramma in het rapport. De VN is bang dat de coronapandemie zal leiden tot een toename in de wereldwijde armoede, voor het eerst sinds de jaren 90, met als gevolg dat 265 miljoen mensen de hongerdood tegemoet zouden kunnen zien. 
 
Om het tijdelijk basisinkomen te kunnen bekostigen, zouden de betrokken landen hun schulden niet hoeven moeten aflossen. De G20 heeft in april dit jaar deze maatregel al geïntroduceerd tot eind dit jaar voor de allerarmste landen. De VN ziet dus graag dat het aantal landen wordt uitgebreid. Overigens staat niet elk land te springen om uitstel van betaling van schulden. Tot nu toe hebben slechts 42 van de 73 landen die in aanmerking komen voor de schuld opschorting door de G20 interesse getoond.
 
Het complete rapport van het VN Ontwikkelingsprogramma valt de downloaden op deze pagina.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/07/2020 - ...