VS waarschuwt burgers ook Belarus en MoldaviŽ onmiddellijk te verlaten

5/02/2022
 
Afbeelding invoegen
 
De situatie rondom Oekraïne blijft ook vandaag gespannen. De VS heeft eerder al burgers opgeroepen Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten vanwege de gevreesde Russische inval. Daar is gisteravond het dringende advies bijgekomen ook Belarus en Moldavië onmiddellijk te verlaten.
 
Belarus is een van de buurlanden van Oekraïne. Volgens het State Department zijn Russische troepen 'in gevechtspositie gebracht langs de grens met Oekraïne in zowel Rusland als Belarus'. Bovendien vinden net nu militaire oefeningen plaats aan de grens met Oekraïne tussen het Russische en Belarussische leger.
 
Moldavië grenst eveneens aan Oekraïne. Het State Department is vooral bezorgd over Transnistrië. Dat grenst aan Oekraïne en is een separatistische regio in Moldavië dat in feite onder de Russische invloedssfeer valt. Kennelijk zijn de Amerikanen bang dat de Russen ook via Transnistrië Oekraïne willen binnenvallen.
 
Vandaag bezoekt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de Russische president Poetin. Het lijkt een van de laatste mogelijkheden om via persoonlijk contact die laatste op andere gedachten te brengen. Ervan uitgaande dat Poetin nog steeds van plan zou zijn Oekraïne deze week aan te vallen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/02/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft