Blog: waar kan ik heen?

22/06/2021
 
Het lijkt erop dat het coronavirus momenteel weer op de terugweg is. Velen zijn al bezig hun vakantie proberen te plannen. Ik had mij dat ook begin juni voorgenomen, maar ik wacht tot half juli. Te veel is nog onduidelijk.
 
Afbeelding invoegen
 
 
Dit is de huidige stand van zaken in Europa. Het aantal rode gebieden, met dus nog veel coronabesmettingen, is flink afgenomen. Maar dat wil niet zeggen dat het overal veilig is. Ondanks sterk dalende cijfers geeft de EU, site Re-open EU, Nederland nog steeds code rood. Ook delen van Spanje en Zweden zijn kennelijk niet uit de zorgen.
 
Ik heb voor september 2021 een trip naar Athene in gedachten. Griekenland ziet er goed uit. Ik ben volledig gevaccineerd. Wat kan er misgaan? Nou, ik hoop dat ik eerst en vooral mijn coronacertificaat ontvang. Ik wilde dat afgelopen weekend online regelen in Antwerpen. Niet zo eenvoudig . Mijn Smartphone is zeven jaar oud. Daar ga ik geen apps meer op installeren om het certificaat mee te downloaden. Veronderstel dat het ding het een dezer dagen begeeft. Stel dat het tijdens je reis gebeurt. Ben je direct je certificaat kwijt op reis. Grote shit.
 
Ik wil dat certificaat dus op papier hebben. Daarvoor kun je een speciaal nummer bellen en moet je vervolgens je rijksregisternummer intikken. Gedaan. Ik zou het volgende week moeten ontvangen. Dat hoop ik dan maar. Anders is het zaak aan een speciale kaartlezer te geraken om online te zien of mijn certificaat wel überhaupt is aangemaakt. Het is prima dat de Belgische overheden met hun tijd meegaan, maar dan moeten ze wel ook de apparatuur daarvoor ter beschikking stellen. Ik beschik niet over zo'n kaartlezer. Heb ook nooit via overheidscommunicatie gehoord waar je die zou moeten krijgen. Ik las het vorig jaar na enig speuren op internet wel op een site. Wat blijkt: daarvoor moet je persoonlijk naar een gebouw om het aan te vragen. Persoonlijk langskomen, was/is ook geen vanzelfsprekendheid in coronatijden hé. En ik heb zo'n ding nu, tout suit, maintenant, now, jetzt nodig.
 
Want, voordat ik überhaupt aan Athene kan denken, moet ik begin juli eerst in mijn geboortestad Rotterdam zijn. Het is weer tijd voor een bezoek aan de tandarts. Dat is dan op twee weken na precies een jaar geleden. Ook de tandartspraktijk ondervond de gevolgen van corona en werkte lange tijd dit jaar maar zeer beperkt. Met Nederland nu nog op code rood heb ik het coronacertificaat zeker nodig om recht toe rechtaan met de trein van A naar R te kunnen reizen. Zonder omwegen en verplichte sneltesten/PCR-testen. 
 
Dat hoop ik tenminste. Bij de NS wisten ze dat niet zo zeker. Ze verwezen mij naar de site van de Rijksoverheid. Die wordt op 25 juni geüpdatet met de meest actuele stand van zaken rondom het coronacertificaat. Vanuit de EU wordt continu gezegd dat je om te reizen binnen de EU of een negatief testbewijs of een coronacertificaat moet kunnen tonen. Niet en/en.
 
Je snapt waar ik heen wil. Als het al een heel gedoe is om van Antwerpen naar Rotterdam te reizen met certificaat hoe gaat dat dan in september naar Athene? En staat Griekenland in september nog wel steeds op groen? Niks is zeker. Vandaar dat ik ook zo lang mogelijk wacht met plannen en boeken. Eerst het certificaat in huis zien te krijgen. Anders moet ik om te beginnen begin juli via slinkse wegen naar Rotterdam. Heb het in mei ook gedaan. Grenzen zijn niet dicht, er is altijd wel een wettige manier.
 
Conclusie: een onbezorgde zomer inclusief onbezorgde vakantie nu corona op zijn retour lijkt? Ik zou dat onbezorgd maar weglaten!