Wat staat er op de rol in 2020?

Wat het nieuwe jaar gaat brengen, kunnen we pas met de kennis achteraf zeggen op 31 december 2020. Er zijn echter een aantal zaken waarvan we op voorhand weten dat die gaan spelen. Wat zal zeker aan de orde komen in de nieuwsservice op Johan Schrijft?
 
België
 
Het land België zit op deze eerste januari nu al meer dan een jaar zonder volwaardige federale regering. Sinds de verkiezingen van 26 mei 2019 is het nog geen informateur of preformateur gelukt om partijen aan beide kanten van de taalgrens tot elkaar te brengen in een werkzame combinatie die een solide meerderheid in het nationale parlement zou hebben. Grootste struikelblok is dat de grootste partij aan Vlaamse kant (N-VA) en aan Waalse kant (PS) niet met elkaar overweg kunnen. Zowel op economisch als op ideologisch gebied staan de partijen ver uit elkaar. Gesprekken tussen beide kopmannen, respectievelijk Bart De Wever en Paul Magnette, zijn er wel incidenteel geweest, maar zonder resultaat. 
 
Het Belgische politieke systeem zit ingewikkeld in elkaar. Het is onmogelijk om dat in twee alinea's op zo'n manier uit de doeken te doen dat het meteen duidelijk is voor de niet-ingewijde lezer. Gelukkig publiceer ik al sinds maart 2019 een wekelijkse nieuwsbrief over de Belgische verkiezingen van 26 mei. Tot die datum het voorspel en na die datum de nasleep. Ze zijn allemaal nog terug te lezen. Vanaf donderdag 9 januari pak ik de draad met de nieuwsbrief weer op. Net zolang totdat ook die federale regering eindelijk een feit is. Wie nu eerst liever een visuele voorstelling heeft van het Belgische politieke systeem kijkt naar onderstaande video (de maker staat vermeld aan het einde).
 
 
Europees nieuws
 
Met het begin van het nieuwe jaar kan de Europese Commissie dan eindelijk voluit aan de slag. Het onderwerp waar ze dit hele jaar zoet mee zal zijn, is uiteraard de Brexit. Als het Verenigd Koninkrijk op 31 januari officieel uit de EU stapt, beginnen gelijk de gesprekken over een nieuw handelsakkoord tussen de EU en het VK. De Britse premier Boris Johnson wil dit voor 31 december 2020 afronden. Volgens velen een onmogelijke deadline. Bovendien zint het de Schotten niet dat ook zij uit de EU moeten stappen. De Schotse regering wil opnieuw een referendum organiseren over onafhankelijkheid om zo in de EU te kunnen blijven. Ingrediënten voor nieuwe spanningen tussen EU en VK. Waarover op deze plek uiteraard zal worden bericht. 
 
Verder volg ik ook de Green Deal van Frans Timmermans op de voet en de voortgang van de vluchtelingencrisis (de opvang in Griekenland is nog steeds verre van ideaal en gaat Turkije de druk nog opvoeren?). Tot slot is er regelmatig nieuws van de Europese Commissie of het Europees Parlement dat de media meestal niet haalt. Grote kans dat het dan wel op Johan Schrijft verschijnt.
 
Oost-Europa en de Balkan
 
In november 2019 is de Roemeense president Klaus Iohannis herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar. Het was het sluitstuk van een roerig Roemeens politiek jaar met de val van de socialistische regering waardoor het land nu met een interim regering zit. In dit jaar moeten er verkiezingen komen voor een nieuw parlement. De vraag is alleen wanneer. In Kroatië vindt zondag 5 januari al de tweede stemronde plaats voor een nieuwe president. De strijd gaat tussen de huidige conservatieve president Kolinda Grabar-Kitarovic en haar linkse uitdager Zoran Milanovic. De uitslag en achtergrond valt maandag 6 januari uiteraard in de nieuwsservice terug te vinden. 
 
Op 17 maart begint het hoger beroep van Ratko Mladic inzake zijn levenslange gevangenisstraf voor genocide en oorlogsmisdaden tijdens de Joegoslavië oorlog in de eerste helft van de jaren 90. Dit hoger beroep vindt plaats voor het Mechanism for International Criminal Tribunals in Den Haag, de kleine en tijdelijke opvolger van het Joegoslaviëtribunaal dat tussen 1993 en 2017 bestond. Tegen de tijd dat het hoger beroep begint, kom ik er zeker over te spreken in een historische terugblik en ik zal ook het hoger beroep zelf nauwgezet volgen. Evenals de reacties daarop in Servië. 
 
Tot zover deze tips van de sluier. Kijk gerust iedere dag op de pagina Nieuwsservice voor nieuws dat niet altijd de reguliere Nederlandse en Vlaamse media haalt.
 
Copyright tekst. Johan Peters, 01/01/2020 - ...