Wenen gaat nieuw Europees coördinatieplatform voor migratie huisvesten

24/07/2020
 
Wenen wordt de vestigingsplaats van een nieuw Europees coördinatieplatform dat zich moet gaan bezighouden met ongeregelde migratie. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer gisteren bekendgemaakt na twee dagen van overleg met collega's uit 20 landen.
 
Het is niet de bedoeling dat het coördinatieplatform te boek komt te staan als een nieuw EU-agentschap of instituut. Het moet daarentegen ervoor zorgen dat alle expertise die er is op het gebied van migratie beter wordt gecoördineerd. Als er 'blinde vlekken' zijn, moet het platform die signaleren en helpen invullen. Het platform gaat zich in eerste instantie richten op de coördinatie van de bewaking van de Europese buitengrenzen, de terugkeer van migranten die niet in aanmerking komen voor asiel en het tegengaan van georganiseerde misdaad en mensenhandel.
 
In september of oktober komt de Europese Commissie met het langverwachte migratiepact. Dit moet ervoor zorgen dat asielzoekers die wel in Europa mogen blijven eerlijker over de 27 EU-lidstaten worden verdeeld.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/07/2020 - ...
 

 oneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft