Amerikaanse doven en slechthorenden vragen om tolk gebarentaal tijdens persconferenties Donald Trump

24/04/2020
 
Bij de persconferenties inzake het coronavirus kunnen dove en slechthorende Nederlanders en Belgen deze volgen dankzij een tolk gebarentaal. Amerikaanse doven en slechthorenden blijven bij de persconferenties van hun president en zijn adviseurs verstoken van zo'n tolk. Zij hebben een brief aan het Witte Huis geschreven met het dringende verzoek een tolk aanwezig te laten zijn. Het Witte Huis heeft nog niet op de brief gereageerd.
 
Er leven in de VS zo'n 11,5 miljoen Amerikanen die in mindere of meerdere mate gehoorproblemen hebben. Zij klagen aan dat ze onvoldoende informatie krijgen over de stand van zaken inzake het coronavirus door het ontbreken van een tolk Amerikaanse Gebarentaal (ASL). De koepelorganisaties National Association of the Deaf en de National Council on Disability hebben daarom een brief naar het Witte Huis gestuurd, meldt CNN. Dat was alweer meer dan een maand geleden. Tot op heden is daar geen reactie op gekomen.
 
De Amerikaanse dovengemeenschap is niet helemaal verstoken van info over wat er op de dagelijkse persbriefing wordt meegedeeld. Zij kunnen de briefings volgen via  closed captioning. Dit zijn transcripties en bevatten meestal beschrijvingen van belangrijke niet-dialoogaudio inclusief geluidseffecten, sprekeridentificatie en non-spraakelementen. De doelgroep zegt echter dat dit niet voldoende is. Het is niet altijd even accuraat, informatie ontbreekt of wordt verkeerd weergegeven. Ook de non-verbale elementen of verandering van toon die een tolk kan overbrengen, ontbreken.
 
In het verleden waren er wel tolken Amerikaanse Gebarentaal aanwezig tijdens persconferenties van Donald Trump, dus het Witte Huis is zeker bekend met het fenomeen. Sommige gouverneurs van Amerikaanse staten laten zich wel bijstaan door een tolk tijdens hun tv-optredens.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 24/04/2020 - ...
 

   Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft