Nog geen duidelijke favoriet bij Democraten om Trump uit te dagen

11/01/2020
 
 
Wie daagt in november president Trump uit namens de Democraten? Er hebben zich veel kandidaten aangemeld en een duidelijke favoriet is er nog niet. In februari is de eerste zogenaamde caucus (bijeenkomst waar, in dit geval Democratische, kiezers hun voorkeur kunnen uitspreken voor een bepaalde kandidaat, red.) in Iowa. In maart wordt het echt spannend tijdens 'Super Tuesday' (vele caucuses tegelijk doorheen de VS).
 
Bovenstaande tabel geeft de kansen van de belangrijkste kandidaten weer om tijdens de eerste caucus in Iowa te winnen op basis van een peiling die eind december 2019 is gehouden. Er is een duidelijke top-3 met oud Secretary of State (minister van Buitenlandse Zaken) Joe Biden op kop. Bernie Sanders en Elisabeth Warren lijken ook kansrijk.
 
Behalve de caucus in Iowa zijn er in februari ook caucuses in New Hampshire, Nevada en South Carolina. Volgens de New York Times lijkt het erop dat Joe Binden na de maand februari krap bij kas komt te zitten. Mocht dat zo zijn, dan heeft hij niet veel aan zijn mogelijke winst in Iowa. Ook al, omdat in de andere staten een nek aan nek race wordt verwacht.
 
Degene met de meeste financiële middelen is zonder twijfel Michael Bloomberg, oud-burgemeester van New York en miljardair. Hij is betrekkelijk laat met zijn campagne begonnen. Zijn huidige vijfde plaats zegt dus nog niet zoveel. Hij kan de race financieel gezien in elk geval lang volhouden.
 
Na Super Tuesday zal het beeld waarschijnlijk een stuk duidelijker zijn en weten we of de democratische kiezers meer voor links (Sanders, Warren) of voor rechts (Biden, Bloomberg) gaan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/01/2020 - ...