Lijnvaart boekt megawinst dankzij koopwoede

07/07/2021
 
De lijnvaart zal dit jaar een megawinst boeken dankzij de grote consumentenvraag naar goederen die per containerschip worden vervoerd. Brits onderzoeksbureau Drewry verwacht een winst die kan oplopen tot 100 miljard dollar.
 
De winst van alle gezamenlijke rederijen komt dit jaar zeker uit op 80 miljard dollar, voorspelt Drewry volgens Nieuwsblad Transport. Dat is al meer dan het dubbele van de in beginsel verwachte 35 miljard dollar winst. Voorlopig zitten de vervoersprijzen nog in stijgende lijn. Als zich dat de komende maanden voortzet, kan de grens van 11 nullen worden overschreden, aldus Drewry. De volumegroei in het containertransport zal dit jaar op rond de 10% uitkomen, verwacht Drewry. En ook volgend jaar is er groei, al zal die wel meer bescheiden zijn. De koopwoede van de coronapandemie moet dan zo'n beetje uitgewerkt zijn.
 
Onafhankelijk scheepvaartanalist Lars Jensen denkt op basis van de Drewry voorspelling dat de containervaart het verlies van de afgelopen 20 jaar in één keer goedmaakt. De grote rederijen maakten weliswaar winst, maar de sector als geheel leed de afgelopen 20 jaar zo'n 100 miljard dollar verlies. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/07/2021 - ...