Zweden bereiden zich voor op onvoorspelbare Russische militaire acties

14/01/2022
 
De overlegrondes tussen de NAVO en Rusland inzake de spanningen aan de grens met Oekraïne hebben deze week niets opgeleverd. Ondertussen blijken de Russen niet alleen bijzonder actief aan die grens, maar ook in de Baltische Zee. De Zweden bereiden zich daarom alvast voor op eventuele Russische militaire acties. 
 
Zweden heeft donderdag extra troepen gestuurd naar het grootste Zweedse eiland in de Baltische Zee, Gotland. Het land nam dit besluit nadat de Russen eerder deze week landingsvoertuigen lieten varen door de Baltische Zee. Gotland ligt slechts 350 km verwijderd van de Russische stad Kaliningrad, dat de thuisbasis vormt voor de Russische Baltische vloot.
 
Zweden is geen NAVO-lid, maar werkt wel nauw samen met het bondgenootschap. Het land heeft de defensie de afgelopen jaren enigszins verwaarloosd. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Luitenant-generaal Michael Claesson vertelde verslaggevers dat de militairen op Gotland in de eerste plaats strategische plekken zullen bewaken, zoals de haven en het vliegveld. Ook in andere niet nader genoemde delen van Zweden wordt de militaire aanwezigheid de komende tijd opgevoerd. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 14/01/2022 - ...