Zwitsers stemmen in referendum over vervanging gevechtsvliegtuigen

21/09/2020
 
Zwitserland is een neutraal land. Het vocht zijn laatste oorlog meer dan 200 jaar geleden. Zwitserland heeft wel een leger en gevechtsvliegtuigen, 30 verouderde 30 F/A-18 Hornets. Die gaan in 2030 uit de roulatie. Aanstaande zondag stemmen de Zwitsers in een referendum over de vervanging van die Hornets. Moeten ze worden vervangen en zo ja: door welk type toestel?
 
De Zwitserse regering heeft 6 miljard Zwitserse frank uitgetrokken voor de vervanging en bezint zich op welk type gevechtsvliegtuig zij zal aanschaffen. Een Airbus, een Boeing of een Lockheed Martin. De linkse oppositie wil helemaal geen duur toestel ter vervanging van de Hornets. 'Weggegooid geld en wie is de vijand', zo zegt de oppositie. Als er dan toch een nieuw vliegtuig moet komen, waarom dan niet de goedkopere Leonardo M346. 'Het is beter een Fiat dan een Maserati te nemen', zegt sociaaldemocratisch parlementslid Priska Seiler Graf.
 
Thomas Hurter van de rechte People's Party verdedigt de aanschaf van een duur toestel. Zwitserland moet zich volgens hem kunnen verdedigen zonder afhankelijk te zijn van andere landen. De goedkopere toestellen kunnen volgens hem niet hoog genoeg vliegen en niet snel genoeg op noodsituaties reageren. 'De brandweer moet paraat staan als er brand uitbreekt, anders is het te laat', zo redeneert hij.
 
Waarschijnlijk zullen de Zwitsers instemmen met de regeringsplannen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft