Kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van journalistiek, redactie en communicatie

Johan Schrijft, oftewel Johan Peters, is een veelzijdig man op het gebied van communicatie. Ik beschik over journalistieke -, redactionele - en communicatieve vaardigheden en werkervaring. Die staan allemaal vermeld in mijn cv. Op deze pagina licht ik een en ander nog eens extra toe. Wie op zoek is naar een medewerker die op vele communicatieve vlakken inzetbaar is, tijdelijk/vast, mag mij altijd een mail sturen via het onderaan deze pagina vermelde mailadres. Ik ben beschikbaar in de regio Antwerpen, de Randstad en Noord-Brabant. Voor een vaste betrekking ben ik bereid te verhuizen!
 
Journalistiek
Op deze site concentreer ik mij op het schrijven van bondige nieuwsberichten, afkomstig van bronnen van over de hele wereld. Mijn kennis van het Engels is uitstekend. Ook in het Duits en Frans red ik mij prima, zeker waar het aankomt op begrijpend lezen van een tekst om deze daarna samen te vatten in een vertaling. Een tweede journalistieke vaardigheid die ik tot in de puntjes beheers, is het interview. Zie voor vele voorbeelden daarvan, ook in het Engels, mijn site Mensen met een beperking aan het woord
 
Als journalist zijn mijn interesses breed. Op Johan Schrijft beperk ik mij voornamelijk tot de hieronder genoemde onderwerpen. Ik zal daarbij uitleggen waarom. 
  • België (politiek, economie en maatschappij): in 2006 verhuisde ik vanuit Rotterdam naar Antwerpen. Anno 2021 heb ik mij de eigenaardigheden van het land België helemaal eigen gemaakt. België is een ingewikkeld land. Wat de staatsstructuur en de gevolgen daarvan voor de inwoners betreft. Het is logisch dat ik met die kennis veel kan betekenen voor Nederlandse media en ondernemingen
  • Europees nieuws: mijn interesse in hoe de Europese landen met elkaar verbonden zijn en waar het wringt, is ontstaan met mijn project Mensen met een beperking aan het woord. Door alle reizen leerde en leer ik niet alleen veel over de situatie van mensen met een beperking in de EU, maar ook over hoe de EU zelf functioneert (of juist onvoldoende functioneert)
  • Oost-Europa en de Balkan: in mijn Antwerpse jaren ben ik in contact gekomen met verschillende mensen uit Oost-Europa: Polen, Bulgarije, Roemenië. Door die contacten ben ik mij in hun moederlanden gaan verdiepen. Ook mijn Europese reizen hebben mij al in Oost-Europa en een deel van de Balkan gebracht. Mijn interesse in deze regio blijft groot. Vandaar dat ik mij als journalist zijnde eveneens focus op dit gedeelte van Europa waarvoor in de reguliere pers te weinig aandacht is
  • Leven met een beperking: ik ben ervaringsdeskundige. Ik heb al 43 jaar een fysieke beperking. Een groot deel van mijn huidige werkervaring beslaat ook de gehandicaptensector. En uiteraard is er mijn project Mensen met een beperking aan het woord
  • Transport en logistiek: ik ben twee jaar lang webredacteur geweest bij De Lloyd/Delta Publishing in Antwerpen. Ik redigeerde nieuwsberichten van journalisten om ze op de website te plaatsen en schreef ook zelf berichten. Kort voor online en lang(er) voor in de papieren krant. Ik ken dus de spelers en de vraagstukken die spelen in de wereld van transport en logistiek en kan die kennis vertalen naar het algemene economische verhaal
Achtergrondartikelen en reportages zijn journalistieke genres die ik in de praktijk niet beoefen, omdat ik deze genres in de regel te uitgebreid vind om online te publiceren. Daar moet je als lezer goed voor gaan zitten met een papieren krant of tijdschrift. Dat is uiteraard mijn persoonlijke mening. 
 
Redactie
In mijn jarenlange ervaring als communicatiemedewerker nam redactie altijd een belangrijke plaats in. Webredactie, redactie voor print, eindredactie. Dit bestond niet alleen uit het redigeren van teksten, maar ook uit het kiezen van beeld, overleg met overige redactieleden/fotografen, het zelf schrijven van artikelen. Wat webredactie betreft, zorg ik er uiteraard voor dat de teksten aan de SEO vereisten voldoen. Als eindredacteur stel ik mij collegiaal op richting de redacteuren, maar het is de eindredacteur die het laatste woord heeft. Ik beschik over passieve kennis van Photoshop en InDesign. Daarmee bedoel ik dat ik globaal weet heb van wat je ermee kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat. Tot op heden heb ik er zelf nog niet mee gewerkt. Wat niet is, mag altijd komen ...
 
Communicatie
In al mijn werk op het communicatieve vlak huldig ik één uitgangspunt: communiceer zo helder en eenvoudig als mogelijk. Dagelijks zien we vele voorbeelden van hoe het niet moet. Onduidelijke communicatie waardoor mensen in de war raken. Te moeilijke communicatie waardoor de boodschap niet wordt begrepen. In al mijn communicatie-uitingen vermijd ik deze valkuilen. Zelf ben ik in de eerste plaats de man van het geschreven woord. Ik houd ervan om teksten te schrijven en te perfectioneren. Natuurlijk ben ik daarnaast ook in staat om face-to-face een goed gesprek te voeren om mijn boodschap over te brengen. Ik negeer technische gadgets en sociale media zeker niet. Ik ben bijvoorbeeld een fanatieke twitteraar.