Franse blinde kan weer iets zien dankzij gentherapie

25/05/2021
 
Een 58-jarige blinde Fransman kan dankzij gentherapie weer gedeeltelijk zien. Wetenschappers pasten bij hem een techniek toe die bekend staat onder de naam optogenetica. Zijn zicht is nog lang niet ideaal, maar de wetenschappers die de techniek bij hem toepasten, zeggen dat deze nog maar aan het begin staat. 
 
Concreet heeft het team van dr. José-Alain Sahel lichtgevoelige proteïnen van algen en andere microben in de cellen van de retina ingebracht om zo de fotoreceptoren weer te laten functioneren. De fotoreceptoren spelen een belangrijke rol bij het opvangen van licht in de ogen en de verdere doorgave van dat licht naar de ganglioncellen (een buiten het centraal zenuwstelsel gelegen groep zenuwcellen, red.) die op hun beurt een signaal afgeven aan de optische zenuw die in verbinding staat met de hersenen. Feitelijk veranderen de proteïnen de ganglioncellen in nieuwe fotoreceptoren. De betrokken Fransman kan nu weer bepaalde voorwerpen wazig waarnemen met behulp van een speciale veiligheidsbril.
 
Optogenetica is op zich geen nieuwe techniek. Het wordt al toegepast sinds 2000 om de hersenwerking van proefdieren te bestuderen. Het is nu wel voor het eerst dat de techniek bij een blinde is toegepast en buiten de hersenen. Op de site van The New York Times lees je precies hoe de in Frankrijk toegepaste techniek in zijn werk gaat en wat naar verwachting de volgende stap gaat zijn.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 25/05/2021 - ...