'Brussel perfecte hub voor nachttreinen'

15/06/2020
 
Brussel is de perfecte Europese stad om te dienen als hub voor nachttreinen. Dat schrijft 'Back on Track Belgium' in een open brief aan leden van het Europees Parlement en Belgische politici. Back on Track ziet vooral kansen dankzij de coronacrisis en de door de EU gewenste Green Deal.
 
Begin dit jaar is de nachttrein Brussel-Wenen gaan rijden. Back on Track ziet mogelijkheden om naar veel meer Europese steden nachttreinen te laten rijden vanuit Brussel. Te denken valt bijvoorbeeld aan Barcelona, Venetië, Nice, Warschau, Praag en Malmö. 'Nachttreinen zijn een perfect alternatief op afstanden tussen de 800 en 1.500 kilometer', aldus Back on Track. Om zo'n hub van nachttreinen rendabel te maken, moeten er wel eerst maatregelen worden genomen.
 
Zo moet het gebruik van lage kosten luchtvaartmaatschappijen worden ontmoedigd door een kerosinebelasting, moet de vergoeding voor gebruik van het spoor omlaag en zal moeten worden geïnvesteerd in comfort om het reizen per nachttrein aantrekkelijk te maken. Verder zouden de nachttreinen gebruik moeten mogen maken van de bestaande infrastructuur voor hogesnelheidsspoorlijnen. 
 
De nachttrein Brussel-Wenen vertrekt iedere maandagavond even na 18:00 uur vanaf station Brussel-Zuid. De rit duurt 14 uur en 23 minuten. Overigens gaat vanaf december 2020 ook een nachttrein Amsterdam-Wenen rijden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/06/2020 - ...
 

        Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft