'Brussels Airlines krijgt staatssteun en blijft een zelfstandige luchtvaartmaatschappij'

10/04/2020
 
Zowat de hele vloot van Brussels Airlines staat al weken aan de grond door de uitbraak van het coronavirus. Dit blijft zo tot tenminste 15 mei. Dat levert de luchtvaartmaatschappij natuurlijk flinke verliezen op. Voorzitter Etienne Davignon (foto) is er zeker van dat er staatssteun komt en dat Brussels Airlines daarna zelfstandig, als dochter van het Duitse Lufthansa, verder kan blijven gaan.
 
Davignon doet deze voorspelling in La Libre Belgique waar de overige Waalse en Vlaamse media aan refereren. Hij zegt dat de onderhandelingen over staatssteun positief verlopen. Een bedrag wil hij niet noemen, maar het zou om zo'n 300 miljoen euro gaan. Over de positie van Brussels Airlines na de crisis is hij duidelijk: de maatschappij wordt niet genationaliseerd. 'Dat heeft geen enkele zin. Wat zou Brussels Airlines helemaal in zijn eentje moeten doen?'
 
Moederbedrijf Lufthansa is volgens Davignon bereid te helpen. Het heeft al wel aangekondigd verder te zullen gaan met de herstructurering van Brussels Airlines om de kosten te verminderen. Davignon voorziet dan ook een krimp in de vloot en het personeelsbestand van zo"n 25 à 30% waarbij gedwongen ontslagen zoveel mogelijk moeten worden voorkomen. 'Maar de komende weken zullen we alleen maar goed nieuws hebben' (staatssteun, red.), sluit hij af. 
 
Samenvatting van artikel op de site van L'Echo
 
Copyright tekst: Johan Peters, 10/04/2020 - ...