Bulgaars Orthodoxe Kerk zegt nee tegen tentoonstelling religieuze voorwerpen in Louvre

12/02/2020
 
Van juni t/m november dit jaar hadden zo'n 60 religieuze voorwerpen van de Bulgaars Orthodoxe Kerk in het Louvre tentoongesteld moeten worden als onderdeel van de expositie ‘Art and Cultures in Bulgaria between the 16th and 18th Centuries’. Naast aandacht voor kunst van de Bulgaars Orthodoxe Kerk zou de tentoonstelling ook de rol van de islam in die periode belichten. Bulgarije was toen onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Na veel verzet door de Bulgaars Orthodoxe Kerk is het uitlenen van hun voorwerpen van de baan en gaat de expositie dus ook niet door.
 
De Bulgaarse minister van Cultuur besloot de voorwerpen niet uit te lenen na klachten van de Synode van de Bulgaars Orthodoxe Kerk en het Instituut voor Kunstonderzoek. Beide stellen dat de expositie onnauwkeurigheden bevat inzake de Bulgaarse geschiedenis in die eeuwen. Zo zou de interactie tussen de orthodoxe en islamitische kunst in Bulgarije in die eeuwen slechts 'marginaal' zijn geweest. Volgens de Bulgaarse kunsthistoricus Klemena Antonova toont het voorval dat de Bulgaren makkelijk beledigd zijn, maar bovenal dat het Louvre de Bulgaarse geschiedenis en cultuur compleet verkeerd heeft geïnterpreteerd.
 
Het Bulgaarse ministerie van Cultuur denkt ondertussen na over een alternatieve expositie in het Louvre. Mogelijkheden daarvoor zouden zijn: ‘Prehistory – The Emergence and Development of the First European Civilisation’ en ‘Late Middle Ages – The Rise of the Second Bulgarian Kingdom’.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/02/2020 - ...