China profileert zich als 'expert' inzake bestrijding coronavirus

05/03/2020
 
Terwijl het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers door het coronavirus wereldwijd blijft stijgen, valt in China sinds enige tijd een constante daling te zien. Het land grijpt deze ontwikkeling aan om zich te profileren als expert in bestrijding van het virus in plaats van zijnde de bron van alle ellende.
 
China stuurt momenteel expertteams naar gebieden die hard zijn getroffen door het virus, zoals Iran. Ook stelt het land testkits samen, gaat het medisch materiaal exporteren en vertaalt het handleidingen in andere talen. Volgens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken deelt China zijn kennis momenteel met 'vele landen'. Behalve Iran zijn dat bijvoorbeeld ook Pakistan, Japan en Afrikaanse landen. China doet dat niet alleen om goodwill te kweken, maar ook uit eigen belang. De Chinezen zijn bang om het virus opnieuw op hun grondgebied te krijgen, nu door geïnfecteerde personen uit andere landen. Er zouden al 20 van zulke gevallen bekend zijn. Het betrof hierbij reizigers uit Italië en Iran. Diverse Chinese steden en provincies plaatsen reizigers uit hard getroffen landen daarom uit voorzorg 14 dagen in quarantaine.
 
Aan het herwonnen Chinese zelfvertrouwen dat ze goed bezig zijn om het coronavirus onder de duim te krijgen, zit echter ook een mindere kant. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verkondigde eerder deze week 'dat het niet zeker is dat het virus voor het eerst in China opdook'. Deze uitspraak staat in schril contrast met de officiële verklaring tot nu toe dat de verspreiding is begonnen op een wildmarkt in de stad Wuhan. Die stad, het epicentrum van de uitbraak in China, is overigens nog steeds van de buitenwereld afgesloten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/03/2020 - ...