Ook Belgisch wegtransport ziet omzet kelderen door coronacrisis

23/04/2020
 
 
Een enquête in opdracht van Febetra, Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs & Logistieke Dienstverleners, toont aan dat ook het Belgische wegtransport te lijden heeft onder de coronacrisis. Tussen de verschillende gewesten vallen wel opvallende verschillen te noteren. 
 
De enquête is gehouden onder 235 Belgische bedrijven in de transport- en logistieke sector, variërend in grootte. De transportsector kende op 7 april een gemiddelde daling van 48,49%. Bedrijven die logistieke activiteiten uitvoeren (denk aan koerierbedrijven) zagen een gemiddelde daling van 40,98%. Hoe kleiner het bedrijf in omvang, hoe groter de omzetdaling bleek. Vooral in de logistiek is dit verschil aanzienlijk: Bedrijven met slechts één voertuig rapporteerden een omzetdaling van gemiddeld 48,54%. Bedrijven met meer dan 50 voertuigen zagen hun omzet gemiddeld met slechts 15,76% afnemen.
 
Ook tussen de verschillende Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) zijn verschillende waar te nemen.  Al moet daarbij gezegd dat niet alle Waalse provincies zijn opgenomen, omdat er daar niet voldoende respondenten waren. Weer gemiddeld genomen zag het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een daling van 65,50%. Het Waals Gewest rapporteerde meer dan 60%, terwijl de daling in het Vlaams Gewest onder de 60% uitkwam. Binnen Vlaanderen kreeg het wegtransport in Limburg de grootste klappen met een daling van gemiddeld 57,32%. De provincie Antwerpen kende de kleinste daling met 40,42%.
 
Voor alle cijfers en hun duiding zie dit Febetra-document. Overigens is deze enquête niet alles zeggend, want er zijn in België maar liefst drie koepelorganisaties voor de transport- en logistieke sector. Naast Febetra zijn dat nog Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), dat zich alleen op Vlaanderen richt, en de Union Professionelle du Transport et de la Logistique (UPTR), dat voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest actief is. En laten nu zowel TLV als UPTR ook recent een enquête onder hun leden hebben gehouden, met elk een andere vraagstelling. Over dit bizarre staaltje langs elkaar heen werken, typisch Belgisch overigens, heeft Philippe Van Dooren, redacteur van Flows, een opiniestuk geschreven. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/04/2020 - ...
 
  Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft