Taskforce haven Antwerpen monitort ontwikkelingen coronavirus wekelijks

16/03/2020
 
Havenhuis Antwerpen, bron foto: Wikipedia
 
Om de gezondheid van de Antwerpse havenmedewerkers en loodsen zo goed mogelijk te blijven garanderen inzake de uitbraak van het coronavirus heeft het havenbedrijf Antwerpen samen met diverse stakeholders afgelopen zaterdag een speciale taskforce opgericht, meldt Flows. Deze taskforce houdt donderdag 19 maart voor het eerst een videoconference om de voortgang van de huidige genomen maatregelen te bespreken en, indien nodig, bij te sturen. Het is de bedoeling dat men wekelijks op deze manier de situatie overloopt.
 
De haven van Antwerpen is van vitaal belang voor de Antwerpse en Vlaamse economie. Tot nu toe verloopt het verwerken van schepen er als vanouds. Er gelden geen extra maatregelen. Binnenkomende schepen moeten wel, zoals altijd, een Maritime Declaration of Health kunnen overleggen. Daarin geeft de kapitein 24 uur van tevoren aan of er zieken of vermoedens van zieken aan boord zijn en welke tien voorafgaande havens zijn aangedaan. Als de havenmedewerkers aan boord gaan, is ze wel dringend geadviseerd daar niet te lang te blijven en de vertrekken van de bemanning te mijden, net als fysiek contact met de bemanning.
 
Tot nu toe is het zeker dat er de komende weken 15 schepen minder uit Aziƫ de Antwerpse haven zullen aandoen, wat overeenkomt met ongeveer 115.000 teu minder containertrafiek van en naar China, weet het havenbedrijf te melden. China is de tweede grootste handelspartner voor de Antwerpse haven, na de VS.
 
Copyright tekst: Johan Peters (op basis artikel Flows), 16/03/2020 - ...