Hongaarse regering censureert berichtgeving over ontwikkelingen inzake corona

27/04/2020
 
Sins de Hongaarse regering van premier Viktor Orban onbeperkt per decreet kan regeren zonder steeds toestemming van het parlement te hoeven vragen, dankzij de zogenaamde coronawet die sinds half maart van kracht is, is ook de berichtgeving over de bestrijding van het virus volledig in handen van de regering gekomen. Alleen de zogenaamde Operational Group, OG, mag communiceren over het verloop ervan en onafhankelijke berichtgeving door de pers is haast niet meer mogelijk. Dat meldt Hungarian Civil Liberties Union (HCLU) in een rapport.
 
De OG houdt een dagelijkse persconferentie over de stand van zaken in Hongarije. Deze is echter digitaal en vragen kunnen alleen via e-mail worden gesteld. Wanneer de OG deze weigert te beantwoorden, het selecteert de vragen vooraf, kunnen journalisten dus niets meer checken. Ook al niet omdat ziekenhuizen, artsen, ministeries etc. geen vragen mogen beantwoorden. Het is alleen de OG die communiceert, schrijft de HCLU. Het gevolg: niemand durft nog zijn mond open te doen. Medewerkers in de gezondheidszorg zijn bang voor ontslag. Journalisten moeten ook uitkijken, want zij lopen onder de coronawet het risico op een gevangenisstraf van één tot vijf jaar, mocht hun berichtgeving worden ge├»nterpreteerd als het valselijk verspreiden van desinformatie. Journalisten zijn op deze manier gedwongen zelfcensuur toe te passen, aldus de HCLU.
 
De HCLU noemt als voorbeeld de krant Magyar Hang die volgens de Hongaarse overheid fake news verspreidt. Steen des aanstoots was een artikel over een interne brief van de vicevoorzitter van de Hongaarse Nationale Bloedtransfusiedienst waarin deze volgens de krant aan medewerkers vroeg om geen mondkapjes te dragen. Regeringsgetrouwe media voeren nu constant aanvallen uit op de krant door deze te betichten van onjuiste berichtgeving.
 
De afbrokkeling van de rechtsstaat in Hongarije is een van de hoofdpijndossiers voor de Europese Commissie. Premier Viktor Orban is daarover al vele malen aangesproken. Zijn partij Fidesz loopt het risico uit de christendemocratische Europese fractie te worden gezet. Voorlopig blijft het bij dreigen en tegelijkertijd proberen te zalven.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/04/2020 - ...
 
    Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft