Van welk dier het coronavirus op de mens is overgesprongen zullen we misschien nooit weten

04/05/2020
 
Wetenschappers zijn er zeker van dat wilde vleermuizen drager zijn van het coronavirus dat de huidige Covid-19 pandemie heeft veroorzaakt. Door welk dier mensen voor het eerst in contact zijn geraakt met het virus op een Chinese markt in wilde dieren in Wuhan valt voorlopig niet aan te duiden. Wetenschappers zeggen tegen de BBC dat we daar misschien wel nooit achter zullen komen.
 
Markten in wilde dieren zijn volgens de wetenschappers wel de perfecte locaties voor de overdracht van een virus van dier op mens. Dieren en mensen staan er dicht op elkaar gepakt en de hygiëne laat er vaak te wensen over. De wetenschappers zijn dan ook niet verbaasd dat het is gebeurd. Of weer is gebeurd. Want, ook de ebola uitbraak in Congo van een paar jaar geleden en de uitbraak van SARS in 2003 worden gelinkt aan zulke markten waar het virus  moet zijn overgesprongen van dier op mens.
 
Dat niet valt te achterhalen van welk fysiek aanwezig dier het virus op de betreffende markt in Wuhan op de mens is overgesprongen, komt doordat op de markt zelf geen dier is getraceerd dat het virus bleek te dragen. De eerste besmettingen bij mensen zijn hoe dan ook wel op die markt geconstateerd. Het is goed mogelijk dat het virus daar toevallig rondwaarde en hen infecteerde in plaats van de aanwezige dieren.
 
Het virus dat SARS veroorzaakte werd overgedragen door civetkatten die in het zuiden van China werden verhandeld voor consumptie. Potentiële dragers van het huidige Covid-19 kunnen zijn: nertsen, fretten, schubdieren of zelfs schildpadden. In al deze dieren zijn soortgelijke coronavirussen ontdekt die de huidige pandemie veroorzaken, maar geen van deze dieren lijken op de markt in Wuhan aanwezig te zijn geweest. 
 
Wat moet er ondertussen gebeuren met die markten in wilde dieren? Verbieden? Ze zouden in elk geval moeten worden gereguleerd, zeggen de wetenschappers en de WHO. Verbieden, gaat niet werken. Dan neem je veel armen hun geringe inkomen af en loop je het gevaar dat de markten ondergronds worden voortgezet. Hoe die regulering vorm te geven, is echter ook een lastige vraag. Dat moet lokaal plaatsvinden en niet vanuit een kantoor in Londen of Genève. 
 
Samenvatting en vertaling van artikel op de site van de BBC. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/05/2020 - ...
 

       Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft