Update coronavirus: ook Zuid-Korea doet nu steden op slot

21/02/2020
 
 
De Zuid-Koreaanse steden Daegu en Cheongdo zijn uitgeroepen tot 'special care zones' nadat binnen één dag 100 nieuwe besmettingen met het coronavirus en een tweede dode aan het virus zijn genoteerd in Zuid-Korea. De steden zouden het epicentrum vormen en de leden van een religieuze sekte zouden de voornaamste besmettingsbron zijn. In Daegu zijn de straten ondertussen zo goed als verlaten en de er gevestigde militaire bases zijn gesloten nadat bij drie soldaten het virus was vastgesteld.
 
Alle 9.000 leden van de religieuze sekte 'Shincheonji Church of Jesus, Temple of the Tabernacle of the Testimony' is gevraagd vrijwillig in quarantaine te gaan. Zo'n 400 leden vertonen symptomen van het coronavirus. De testen zijn nog niet afgerond. Het aantal officieel vastgestelde besmettingen in Zuid-Korea ligt nu op 204, waarvan 86 in Daegu. Daarmee is Zuid-Korea na China het land met de meeste besmettingen.
 
Tot nu toe focuste de Zuid-Koreaanse regering zich op het voorkomen van besmettingen door personen uit het buitenland. De regering zegt zich nu te concentreren op het voorkomen van een verdere verspreiding in het land zelf. Ziekenhuizen en medici zullen worden geïnformeerd en toegerust om dit doel te bereiken. De inwoners van Daegu is gevraagd thuis te blijven.
 
In China staat het aantal besmettingen nu op meer dan 75.000 en het dodental op 2.236. Buiten China staat het aantal besmettingen op meer dan 1.000 en zijn er enkele doden gevallen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/02/2020 - ...