ECB komt donderdag met extra maatregelen vanwege coronavirus

11/03/2020
 
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft de Europese leiders dinsdagavond gewaarschuwd voor een recessie die net zo groot kan worden als de economische recessie van 2008. Om te proberen zo'n scenario te voorkomen, komt de ECB donderdag met een pakket extra maatregelen om de Europese economie te behoeden voor een terugval door alle perikelen met het coronavirus. De afzonderlijke landen moeten echter ook extra maatregelen nemen, aldus Lagarde.
 
Lagarde zou vooral denken aan het makkelijker toegankelijk stellen van fondsen voor ondernemers zodat zij kunnen lenen in tijden dat zij onvoldoende cash flow binnenkrijgen. Dit kan echter alleen werken als de Europese regeringen ervoor zorgen dat hun nationlae banken de geldkraan voor ondernemers niet dichtdraaien.
 
Indien Europa adequaat handelt, kan een recessie zoals in 2008 worden voorkomen, gelooft Lagarde. De Europese Commissie heeft gisteravond al een stimuleringspakket ter waarde van 25 miljard euro beschikbaar gesteld om de Europese economie zoveel mogelijk op peil te houden. Italiƫ, dat zwaar getroffen is door het coronavirus, pompt eenzelfde bedrag in de Italiaanse economie.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/03/2020 - ...