Europees Parlement wil mogelijke toetreding Balkanlanden niet laten versloffen

27/01/2020
 
 
De Europese Raad, alle Europese regeringsleiders en de Europese President, besloot eind 2019 de start van de toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het Europees Parlement betreurt dat en belegt daarom zelf een top om een mogelijke toekomstige integratie van de westelijke Balkanlanden in de EU te bespreken.
 
De parlementsvoorzitters van Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië zijn door EP-voorzitter David Sassoli uitgenodigd voor de top die dinsdag 28 januari plaatsvindt. Samen met de fractievoorzitters van de Europese families en leden van de werkgroep van het Comité van Buitenlandse Zaken gaan zij in Brussel in discussie over de perspectieven en voorwaarden van een eventuele toetreding tot de EU. Het Europees Parlement wil in eerste instantie meer gaan samenwerken met de parlementen van de betrokken landen om zo de democratie daar te versterken.
 
Uiteindelijk is het de Europese Raad die moet beslissen wanneer de toetredingsonderhandelingen dan wel kunnen beginnen. Omdat iedere potentiële nieuwe lidstaat aan een lange lijst van wetgeving en andere voorwaarden moet voldoen, is een toetreding van welk westelijk Balkanland dan ook nog niet voor vandaag of morgen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/01/2020 - ...